СДРУЖЕНИЕ ДЕН - ЯМБОЛ

Сливенска фирма зарива с черупки от скариди ямболското сметище

Сливенска фирма е изхвърлила неправомерно черупки от скариди на ямболското сметище, установи съвместна проверка на кореспондента на вестник „Преса" Дияна Бончева, „Движение с екологична насоченост" /"ДЕН""/ и РИОСВ-Стара Загора на 16 февруари.

„ДЕН" алармира Регионалната здравна инспекция и РИОСВ-Стара Загора по повод сигнал от жители на село Дражево, че от началото на седмицата откъм сметището се носи задушлива миризма на мърша.

„Това наистина е опасно, но се притеснявам, че нас могат да не ни допуснат до сметището. Най-добре се обадете и на колегите от РИОСВ", заяви д-р Лиляна Генчева, директор на РЗИ-Ямбол. След подаден сигнал на зеления телефон в екологичната инспекция, от РИОСВ веднага изпратиха техни представители за проверка на място.

„Какво ми говорите за скаридите. Те да са ви проблема. Тук пътища няма, колите не могат да влязат вътре. Не скаридите, цялото сметище е проблем", посреща ни Петьо Турлаков. „Бях оператор, сега техник ме водят", уточнява той длъжността си.

„Разбрахме откъде са скаридите. Имаме фирмата, всичко ще ви кажем", казва Елеонора Николова, главен експерт „Озеленяване" към община Ямбол, която пристига с кметската кола минути след експертите от РИОСВ. После допълва, че сметището се стопанисва от „Булгейт". „Нали договорът е с Гражданското дружество Еко Еу Технолоджи"?", репликира я нашият представител. „Да, ама „Булгейт" има разрешителното от МОСВ, затова го водим на него", уточнява Николова. Фирмата, която хвърлила черупките от скариди била сливенската „ФИШКОМ". Защо комшийска фирма депонира отпадъци на ямболското сметище, а не в сливенското Сотиря, служителите на общината и на депото, разбира се, не могат да отговорят.

Първата кола на „ФИШКОМ" дошла в края на работния ден и пазачът я пуснал. „На следващия ден видях, че са черупки от скариди, което според мен си е животински отпадък и нямам право да го приемам. Обадих се в общината и на шефа Мартин Стефанов. Ама после дойдоха с бележка направо от общината", обясни Петьо Турлаков. „Когато представят документ от общината за платена такса, сме длъжни да приемем отпадъка", каза и управителят на „Булгейт" Мартин Стефанов.

В отчетната книга на сметището е записан само единият курс, каза още техникът. Според документите, на 10 февруари, в 10,46 часа камион с регистрационен номер СН 0109 СН, собственост на „ФИШКОМ" ООД, е стоварила 7,18 тона битови отпадъци. В общината са декларирали, че ще депонират 30 тона строителни отпадъци, каза Елеонора Николова. По нейните думи, след сигнала на Турлаков, новоназначеният еколог на общината Петър Петров е идвал на проверка на място още същия ден.

„Бях на проверка, защото имахме сигнал, че копаят дигата. Тогава установих, че са изхвърлени черупки от скариди. Съставих протокол за случая.", каза вчера екологът Петров.

В подобни случаи, освен РИОСВ-Стара Загора, община Ямбол е задължена да сигнализира и Областна дирекция по опазване на храните. „Не съм го направил, все още съм нов", каза Петър Петров.

Изхвърлянето на животински отпадъци на сметище за битови отпадъци е абсолютно нарушение, потвърди д-р Николай Георгиев от Областна дирекция по безопасност на храните, до която вчера от „ДЕН" също беше изпратен сигнал. Съгласно Регламент 1774/2002 относно здравните правила за странични животински  продукти, непредназначени за консумация от човека, всяко предприятие, което преработва животинска продукция, в това число и рибни деликатеси, е задължено да има договор с екарисаж и да предава там отпадъците си. В момента в българия работят два екарисажа – във Варна и Шумен и техните коли минават редовно през нашия край, разясни д-р Георгиев. Той допълни, че заради изхвърлените черупки от скариди, на санкция подлежи както оператора на депото, така и самата фирма.

Същата е констатацията и на РИОСВ-Стара Загора. На 16 февруари те направиха предписание на „Булгейт", но ще започнат проверка и на „ФИШКОМ".

Тъй като в момента на проверката върху черупките от скариди вече бяха изхвърлени други боклуци, екоинспекторите не успяха да установят точното количество животински отпадъци. Но ако се вярва на Турлаков, че са извозени само на два курса, са не по-малко от 14 тона.    

Екоинспекторите задължиха „Булгейт" да запръсти до края на работния 17 февруари участъка с черупките от скариди, за да се пресече разнасянето на неприятната миризма.

Реално последното запръстяване на сметището е било през май миналата година след друг сигнал на членове на „ДЕН". „В момента запръстяваме клетка 6, а трябва да запръстим също клетки 8, 9 и 10", каза техникът Петьо Турлаков. „По принцип на всеки 1,5 кубика отпадъци, трябва да зариваме с 0,3 кубика пръст, след като се стигне определената кота. Но запръстяваме толкова, за колкото има пари общината", обясни управителят на „Булгейт" Мартин Стефанов.

Реално фирмата не е получила цялата сума за положения труд миналата година, потвърдиха от общината. В план-сметката за тазгодишната такса смет бяха заложени средства за изграждане на вътрешни пътища и нови надграждания на дигите на сметището. Много по-големият проблем е оградата, за която в община Ямбол, обаче, не са помислили. На 16 февруари екоинспекторите завариха поредната група роми, които ровеха в отпадъците и товареха на камион торби с пластмасови опаковки и найлони. На метри от тях пък друг си беше запалил огън да се сгрее. „Ничий работник не съм, тук си работя и `що да ти казвам името си", отговори мургаво момиче, което с презрение гледаше проверяващите. На въпроса дали не се притеснява, че може да пипне хепатит или друга зараза, девойчето просто вдигна рамене: „Като не стигат парите, к`во да пра`я".

С предписание на РИОСВ-Стара Загора от 16 февруари, „Булгейт" беше задължена да не допуска палене на огън и да осъществява строг контрол за достъп на външни лица. На 17 февруари сутринта, обаче, на сметището отново горяха гуми, за което „ДЕН" сигнализира управителя на „Булгейт" и еколога на община Ямбол Петър Петров. В момента сметището е разграден двор, в който не само всеки може да влезе, когато си иска, но и да хвърля каквото си иска, потвърдиха и самите служители на депото. От РИОСВ са категорични, че техните проверки ще зачестят, не само заради почти ежедневните сигнали за нарушения, а и заради констатираните на място проблеми със запръстяването и охраната на депото. 

Този уебсайт е осъществен с помощта на www.ngobg.info